Uživatelé SolidWorksu se mohou do budoucna těšit na realizaci ambiciózních plánů autorů tohoto softwaru. Jeff Ray, muž stojící v čele jeho vývoje a rodák z Texasu, se nebál ani ostrých přirovnání, když odpovídal na otázku o tom, jaká cesta vede k vývojové linii tohoto oblíbeného 3D CADu v jeho příštích generacích.

Šéf firmy SolidWorks Jeff Ray je špičkový manažer s bohatými zkušenostmi z mnoha firem včetně IBM a zároveň člověk se smyslem pro humor, který nemá problém zasmát se v neformálním rozhovoru během společné cesty výtahem při náhodném setkání s novinářem z globálně nevýznamného českého časopisu. Takto jsem jej poznal já.

Deelip Menezes, majitel indické firmy Sycode a čím dál aktivnější publicista, má z racionálních příčin k Rayovi mnohem blíž. Jako vývojář doplňků pro strojírenský software k SolidWorksu přistupuje na rozdíl od nás také „zevnitř“ a jeho blog Deelip.com pravidelně navštěvují a čtou manažerské špičky z CAD firem, mezi nimi i Jeff Ray.

Jeff Ray, CEO společnosti SolidWorks. Foto: Jan Homola

Když se tito dva setkají tváří v tvář a dají dohromady rozhovor, je zaručeno, že se při jeho čtení nebudete nudit – samozřejmě to platí jen pro případ, že se zajímáte o CAD technologie a jejich budoucnost. Oba totiž vidí do pozadí vývoje mnohem hlouběji, než běžný uživatel nebo žurnalista.

Naposledy se setkali na konferenci pro zákazníky firmy Dassault Systèmes (SolidWorks je od roku 1997 její součástí). Pokud ovládáte angličtinu a máte chvíli času, stojí za to ji záznamu jejich povídání věnovat. Jeff Ray je na poměry generálního ředitele nadnárodní korporace nezvykle otevřený, odhaluje své dětství a cesty, které ho přivedly do vedení jednoho z nejúspěšnějších světových podniků s CAD softwarem. Pro ostatní zde se svolením Deelipa Menezese citujeme alespoň několik výroků Jeffa Raye z tohoto zajímavého interview.

O nové strategii po změně vedení

„Pracovali jsme tak tvrdě na realizaci strategie, kterou jsme si vytyčili v devadesátých letech, že nám nezbyl čas ani energie na to, abychom se podívali, kde potřebujeme být za deset nebo patnáct let. A to je věc, které se náš tým věnuje nyní.

O strachu z mladých firem, které mohou díky své nespoutanosti ohrozit ty velké

„Bál jsem se, že tam venku může být někdo připraven udělat nám to, co my udělali druhým (myšleno zničení konkurence svým vlivem). Že je tam skupina lidí, kteří pracují v něčím obývacím pokoji, což připomíná počátky SolidWorksu u Jona Hirschticka, lidí nezatížených žádnými vazbami, setrvačností, instalovanou bází, závazky k akcionářům nebo čímkoliv jiným. Kteří mají naprostou svobodu tak jako každá začínající společnost a nesvazují je žádná omezení plynoucí z technologií, jež používají.

O rozhodnutí, jak koncipovat další vývoj SolidWorksu

„Proto jsme dali dohromady malý vývojový tým lidí a řekli jsme jim: „V podstatě vás vyřazujeme. Teď jste začínající firmou a vaší prací je zlikvidovat SolidWorks. Rozjeďte byznys, který využívá současné technologie k řešení zákaznických problémů. To jediné, co vám chceme říct, je, že nesmíte opustit tento prostor“.“

O tom, jak se tvoří CAD pro příští generace

„Upozornili nás na atraktivitu online platformy. Měli v ruce seznam zákaznických požadavků, které jsme zatím nedokázali uspokojit my ani nikdo jiný. Takže se začali rozhlížet po technologiích, aplikacích a trzích. První, čeho jsme si všimli, bylo, že spoustu atributů, které hledáme, má trh s online hrami… začali proto hrát po síti ve velkém World of Warcraft a vyvodili odtud množství souvislostí, na jejichž základě začali stavět platformu nové generace.

O budoucí podobě SolidWorksu

„SolidWorks nebude odlehčenou verzí Catie. Zákazníci nehledají odlehčenou verzi Catie… online platforma bude postavená na technologii Enovia V6.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde. Jestliže vás zaskočila silná slova o likvidaci SolidWorksu, nelekejte se. Firma, které se podařilo prodat 1,3 milionu licencí softwaru od svého nosného produktu a jeho podpory neupustí ze dne na den, z roku na rok, ani v dlouhodobějším horizontu.

Zároveň si pod tlakem silné konkurence nemůže dovolit zůstávat na místě a těžit z pouhé setrvačnosti rozběhnutého řešení. Perpetuum mobile neexistuje a každé soukolí, jakkoliv dobře promazané a rozehnané, se jednou zastaví, pokud není poháněno dalšími a dalšími impulsy. Technologie, kterou SolidWorks momentálně vyvíjí a dosud není vůbec známo, kdy by mohla být uvedena na trh, bude muset nějaký čas koexistovat jako alternativa ke klasickému SolidWorksu, na který jsme zvyklí. „Zákazníci rozhodnou, kdy přejdou a jak přejdou. Tak by se to mělo odehrát,“ dodává Jeff Ray.

(Zdroj: Deelip.com)

Komentáře