Nová verze BIM softwaru společnosti Graphisoft bude pro české uživatele k dispozici ve třetím čtvrtletí letošního roku.

V tiskové zprávě, která provází představení novinek v ArchiCADu 17 překvapí prohlášení viceprezidenta produktového vývoje z Graphisoftu, který upřímně přiznává, že „BIM řešení jsou používána pro návrh a vývoj (architektury), aby byla následně převedena do 2D dokumentace“.

V tom se skrývá kus pravdy a v praxi vám to potvrdí nejeden projektant, či architekt – veškerá inteligence vkládaná do 3D modelů budov je ve výsledku degradována zpět na úroveň dokumentace, kterou jste dříve (a mnozí ještě dnes) vytvářeli na prkně či v AutoCADu. Při přetrvávající krizové ekonomické situaci ve stavebnictví jsou tak nejvyspělejší nástroje používané projektanty a architekty někdy paradoxně konkurenční nevýhodou, protože jejich využití znamená přece jen o něco vyšší náklady, než s jakými dokážou zakázku zpracovat méně vybavené kanceláře lpící dosud pouze na 2D. A jak známo, ve stavebnictví — alespoň v tom nejrozšířenějším — záleží vždy především na ceně. Ale zpět k tomu, co nového nabízí ArchiCAD 17.

Na prvním místě je to funkce „Priority Based Connections“, což v češtině označuje možnost nastavit jednotlivým stavebním prvkům (resp. materiálům) prioritu, na jejímž základě pak ArchiCAD určí, která struktura má přednost a podle ní pak upraví styk dvou konstrukcí. Pro uživatele to má tu výhodu, že již nemusí o pořadí a přednosti těchto prvků rozhodovat až při tvorbě detailu nebo řezu – program mu vyjde vstříc mírnou automatizací tohoto úkonu.

Funkce "Priority Based Connections" v ArchiCADu 17 pomůže automatizovat uspořádání materiálů ve stycích konstrukcí. Zdroj: Graphisoft
Funkce „Priority Based Connections“ v ArchiCADu 17 pomůže automatizovat uspořádání materiálů ve stycích konstrukcí. Zdroj: Graphisoft

Z dalších novinek stojí za to zmínit provádění výpočtů na pozadí s využitím vícejádrových procesorů. Díky tomu by měla být opět o něco rychlejší práce s rozměrnými a složitými modely.

Více se můžete dozvědět v následujícím videu (anglický dabing).

Další videa názorně ilustrující, jak funguje funkce „Priority Based Connections“, najdete na webu firmy Graphisoft.

Komentáře