Cloudových aplikací pro podporu správy dat při vývoji výrobků začíná utěšeně přibývat. Nejnovějším přírůstkem je software Sunglass, jehož určité funkce jsou dokonce zcela zdarma.

On-line nástrojů, díky kterým se mohou menší týmy obejít bez náročného PDM řešení, již můžeme jmenovat několik. Za všechny zmíním Autodesk PLM 360 nebo připravovaný GrabCAD Workbench. Více si o tomto tématu můžete přečíst v nedávném komentáři „PDM nebo PLM? Ne, budoucnost správy dat v menších týmech vypadá mnohem jednodušeji“.

Ačkoliv vyspělým PDM řešením renomovaných značek tyto cloudové aplikace nemohou konkurovat co do robustnosti a množství obsažených nástrojů, jejich silnou zbraní je velmi nízká nákladovost a nakonec – poskytují prakticky přesně to, co menší firmy od správy dat očekávají a potřebují. Tedy, usnadňují týmovou spolupráci, umožňují vzdáleně i lokálně komunikovat přímo nad CAD návrhem, do něhož mohou všichni zainteresovaní vkládat poznámky a samozřejmě si jej mohou prohlížet v interaktivním 3D zobrazení.

Ukázka pracovního prostředí PDM systému Sunglass. Zdroj: Sunglass.com
Ukázka pracovního prostředí PDM systému Sunglass. Zdroj: Sunglass.io

Stejně jako další cloudová PDM řešení nabízí i Sunglass rozhraní pro správu projektů a oprávnění, kontrolu verzí, webový prohlížeč 3D CAD modelů, a také plug-iny pro přímou integraci těchto nástrojů např. do systémů Autodesk Inventor, SolidWorks, Rhino nebo SketchUp.

Komentáře