Historicky druhé číslo časopisu CAXMIX je na světě! Přichází v plánovaném termínu, naplněno množstvím originálních informací o softwarových i hardwarových novinkách pro uživatele strojírenských aplikací.

CAXMIX 2.1 přináší desítky původních příspěvků napsaných naší redakcí nebo odborníky z řad dodavatelů technického softwaru. Jsme hrdí na to, že v něm nenarazíte na skryté PR, ani na maskované tiskové zprávy, vydávané za originální články.

Ve velkém rozhovoru jsme vyzpovídali Čeňka Černého, ředitele nové společnosti CAD Studio, která vznikla počátkem listopadu sloučením firmy Dagis a CAD divize firmy Xanadu. Jaké dopady bude mít tato změna na zákazníky obou podniků, jakou budoucnost čeká web CADforum.cz a stejnojmennou uživatelskou konferenci? To a mnohé další zodpoví naše interview.

Titulním tématem čísla je ekologické navrhování. Poukážeme na technologie, díky kterým je vývoj výrobků s ohledem na životní prostředí snazší. Součástí tématu je též případová studie ze společnosti Green Ocean Energy, která navrhuje unikátní vodní elektrárny v softwaru Autodesk Inventor. Tento systém, stejně jako mnohé další aplikace od firmy Autodesk, nyní mohou začínající firmy získat za velmi zvýhodněných podmínek v rámci obchodního programu Clean Tech. Také jemu se věnujeme v samostatném příspěvku.

Ekologie se prolíná i další případovou studií, a to hned ve dvou rovinách. Naše redakce navštívila povodněmi poničenou severočeskou Chrastavu, odkud přinášíme reportáž ze společnosti Terier, která zde vyvíjí a vyrábí drtiče odpadů. Jejím hlavním softwarovým nástrojem je při tom český systém VariCAD.

Samozřejmostí je řada článků věnovaných novinkám v aktuálních verzích softwaru pro počítačové navrhování. Obsáhle se tentokrát věnujeme například balíku AutoCAD Inventor Suite 2011, SolidWorks Simulation 2011 nebo Solid Edge ST3

Naší pozornosti neunikly ani zcela nové produkty, bezplatný 2D CAD DraftSight, čínská novinka ZW3D nebo revoluční počin PTC Creo, označovaný za nástupce systému Pro/Engineer.

V technické sekci jsme se zaměřili na technologie rychlé výroby prototypů, konkrétně 3D tisk. Dopodrobna pitváme kancelářskou 3D tiskárnu Solido SD300 Pro, která je bezkonkurenční svojí cenou pod sto tisíc korun. O pokročilejších metodách aditivní tvorby prototypů se rozepisuje Miloslav Drápela ze společnosti MCAE Systems, jež na českém trhu již spoustu let patří k předním propagátorům 3D tisku.

V hardwarové rubrice jsme si posvítili na polohovací zařízení SpacePilot Pro od 3Dconnexion. Ukážeme vám, k čemu je tato exotická 3D myš dobrá a také, jak se vlastně ovládá. Navíc můžete jeden kus SpacePilot Pro vyhrát v naší soutěži, která probíhá od 1. do 31. prosince. Velmi zajímavou novinkou je i velkoformátové multifunkční zařízení HP Designjet T2300 eMFP. Proč? Dokáže například vytisknout CAD výkres bez toho, abyste na svém počítači museli mít nainstalován CAD systém, jakýkoliv prohlížeč CAD souborů nebo dokonce ovladače této tiskárny. Je totiž zcela soběstačná.

To a mnohem více se dozvíte na 52 stranách časopisu CAXMIX 2/2010, který vychází 26. listopadu v nákladu 3 500 výtisků.

Standardní roční předplatné za 220 Kč můžete sjednat ihned právě zde.

Komentáře