Od 13. března do 16. března 2018 představila divize Building Technologies společnosti Siemens AG na veletrhu Mostra Convegno Expocomfort (MCE) v italském Miláně pod mottem Vytváříme dokonalá místa své obsáhlé portfolio produktů a řešení podporujících pokrok v digitalizaci budov. Siemens se zvlášť zaměřil na nabídku digitalizovaných řešení a systémů pro výrobce originálních zařízení (OEM), což přinese OEM možnost vstoupit do nových oborů či zvýšit účinnost služeb.

Divize Building Technologies představila digitální aplikace pro chladicí jednotky a jednotky úpravy vzduchu (AHU) využívající nové řídicí jednotky Climatix C600. Digitální aplikace pro chladicí jednotky byly veletrhu na MCE 2018 vystaveny vůbec poprvé. Nabídka AHU představuje kompletní odzkoušený systém, včetně veškerých potřebných zařízení, který se může snadno připojit ke cloudu. Díky konfigurovatelným integrovaným vstupům a výstupům těchto nových řídicích jednotek je toto řešení plně nastavitelné a hodí se v jakékoliv situaci, počínaje domácím použitím až po rozsáhlé aplikace, např. na letištích. Rozsáhlá konektivita s podporou všech běžných komunikačních standardů umožňuje bezproblémovou integraci do systémů pro správu budov a rychlou, nákladově efektivní integraci síťových zařízení.

Díky řídicím jednotkám Climatix C600 získají OEM zákazníci společnosti Siemens také přístup ke cloudovému systému dálkové správy Climatix IC. Připojení k systému Climatix IC přináší digitalizaci do budov a přidanou hodnotu k nashromážděným datům. OEM výrobci mohou těžit ze zabezpečeného dálkového přístupu, a to v podobě diagnostiky, optimalizace a údržby. Vzdálený přístup umožňuje také optimalizaci servisních výjezdů, což přináší výraznou úsporu nákladů, kratší reakční dobu a tím i vyšší spokojenost zákazníka. Systém Climatix IC umožňuje široké spektrum použití (např. AHU, chladicí systémy, rezidenční vytápění) a lze jej snadno připojit i k jiným existujícím cloudům.

Siemens se dále ve své expozici na veletrhu MCE 2018 zaměřil na aplikace pro prostory, které mají zajistit příjemné a zdravé vnitřní klima. Firma představila řešení pro proměnlivý objem vzduchu (VAV) a pro topné či chladicí stropy se síťovými přístroji podporujícími veškeré dostupné komunikační protokoly (např. Modbus, KNX, BACnet). Ta zahrnovala nové produkty, jako je chytrý termostat RDS a senzor jemného prachu, který zajišťuje dobrou kvalitu vzduchu uvnitř budovy. Ten měl na veletrhu MCE 2018 svou premiéru.

Dále Siemens předvedl novou verzi Desigo CC OEM, zcela upravitelnou verzi platformy pro správu budov Desigo CC, která je špičkou ve svém oboru. Využívá modulární software, přičemž základní produkt lze kombinovat s doplňujícími funkcemi, knihovnami různých oborů, integrovanými systémy a aplikacemi i jazykovými balíčky. Řešení pak lze upravovat ve smyslu brandingu, připojení externích aplikací a integrace zařízení. Centrum pro integraci a aplikaci Desigo CC dále vyvíjí různá rozšíření a poskytuje podporu OEM jak ve fázi plánování, tak během provozu. Díky využití digitálního rozhraní zastřešuje platforma pro správu budov Desigo CC širokou řadu oblastí, počínaje HVAC přes zabezpečení a požární bezpečnost až po osvětlení a energetické řízení. To vše v jediném uživatelském rozhraní. Díky tomu je možné centrálně řídit, kontrolovat a analyzovat veškeré datové toky, stejně jako spotřebu a stav všech místností.

Zdroj: Siemens

Komentáře