MSV 2014 v Brně letos představil automatizované obráběcí pracoviště složené ze dvou strojů, které obsluhuje robot. Za jeho vývojem stojí česká strojírenská firma Kovosvit MAS.

Smyslem robotizace zařízení určeného do nepřetržitého třísměnného provozu je minimalizovat počet lidských operátorů a maximálně vytěžit práci stroje například v době, kdy operátor není na pracovišti. Tato doba se pak různí a může jít o krátkou přestávku, nebo třeba celé tři směny bez lidského zásahu. Operátor je přesto nadále nezbytný pro doplňování a odebírání materiálu, výměnu nástrojů a průběžnou kontrolu procesu.

Robot podává z rotačního zásobníku polotovary.
Robot podává z rotačního zásobníku polotovary.

Robotizované pracoviště používá dva řídicí systémy. Jedním je systém obráběcího stroje, zde Siemens, Heidenhain nebo Fanuc, přičemž tento systém komunikuje s řídicím systémem robota od firem ABB, Fanuc nebo Kuka, který hraje nadřazenou roli. V případě větších celků nebo portálových manipulátorů je nutné zařadit ještě nadřazené PLC aplikace, jako třeba Simatic od Siemensu. Řídicí systém stroje zajišťuje optimální práci a programování technologie obráběcího stroje, zatímco řídicí systém robota se stará o jednoduché programování manipulace, komunikaci se strojem a také o bezpečnost pracoviště.

Robota je dnes možné programovat a spouštět přímo z ovládacího panelu stroje, ale jsou i vyšší úrovně. Aktuálně pracuje Kovosvit MAS na realizaci výrobní linky, kde bude jeden robot zajišťovat automatickou manipulaci z centrálního vstupu materiálu a nástrojů do šesti frézovacích center a dále přenos obrobků mezi pracovišti pro různé technologické operace. Po dokončení poslední operace vrací hotový obrobek zpět do centrálního vstupu, nebo na výstupní kontrolu jakosti. Celá linka je pak vybavena inteligentním systémem řízení zásobníku práce, čipovou identifikací a průběžným manažerským reportem, přičemž program robota i jednotlivých obráběcích strojů je načítán ze serveru centrálním systémem výrobní linky.

Robot upíná polotovar do vřetena soustružnicko-frézovacího centra SP 280.
Robot upíná polotovar do vřetena soustružnicko-frézovacího centra SP 280.

Integrací robotů a manipulátorů do různých oborů se u nás zabývá již řada firem. Řešení od Kovosvitu vyniká tím, že mu dodavatel garantuje funkci a spolehlivost nejen jednotlivých částí, ale celku, aniž by musel uživatel zjišťovat, zda je na vině problému výrobce daného prvku nebo integrátor.

Kam směřuje další vývoj?

Vysoká poptávka ve světě, vedoucí k sériové výrobě velmi kvalitních robotů, vede v posledních letech ke snižování jejich cen a snadné dostupnosti, díky čemuž pronikají i do oblastí, kde bychom je dříve ani nečekali. Na otázku, v jakých směrech spatřuje jejich další vývoj, se pro časopis Konstruktér vyjádřil František Pivec, manažer projektů na klíč v Kovosvitu: „Nabídka robotů je dostatečně široká a neočekávám razantní změny mechanického uspořádání. Současné trendy ale vyžadují od robotů více než jen pohyb v šesti osách. Chceme rychlé a jednoduché programování s přenosem dat například z CAD/CAM systémů a jednoduchou práci s těmito daty, chceme spolehlivé 3D kamery, kde jsou všichni teprve v začátcích spolehlivého odebírání volně sypaných obrobků z bedny, atd. Je to něco jako s autem. Už dlouho má čtyři kola a umí jezdit dvousetkilometrovou rychlostí, ale stále je spousta prostoru ve zlepšování bezpečnosti a komfortu jízdy, samonavádění, kamerových systémů atd.“

Připravil Marek Pagáč.

Fotografie poskytla společnost Kovosvit MAS.

www.kovosvit.cz

Komentáře