Na webu cam.autodesk.com se objevil v tomto týdnu obsah naznačující, že Autodesk dokončil vývoj svého prvního CAM systému. Co to znamená pro stávající zákazníky HSMWorks?

Oficiální stanovisko zatím firma médiím ani jinak veřejně neposkytla. Z dostupných zdrojů je každopádně jasné, že Autodesk využil technologii získanou akvizicí HSMWorks k vývoji svého vlastního CAM systému, a přitom nadále rozvíjí a podporuje původní HSMWorks pro konkurenční SolidWorks.

Web má tři záložky, z nichž ta třetí zatím nevede k žádným konkrétním informacím, ale její vizuál s mráčkem dává najevo, že Autodesk pracuje na vývoji cloudového CAM systému. To mi ostatně už vloni v rozhovoru sdělil Carl White, který měl v Autodesku akvizici HSMWorks na starosti.

Web cam.autodesk.com odhalil koncem září CAM nabídku firmy Autodesk.
Web cam.autodesk.com odhalil koncem září CAM nabídku firmy Autodesk.

V tuto chvíli skončilo testování betaverze aplikace Autodesk Inventor HSM Express, která bude jako bezplatný modul pro Autodesk Inventor k dispozici všem jeho uživatelům. Je možné, že se zanedlouho dočkáme také plnohodnotného CAM systému Autodesk Inventor HSM jako samostatného komerčního produktu (možná už na Autodesk University 2013 počátkem prosince, leč to je čirá spekulace).

Anthony Graves, produktový manažer CAM řešení firmy Autodesk, se v neformálním komentáři k článku na webu SolidSmack.com vyjádřil k další podpoře uživatelů SolidWorks se softwarem HSMWorks. Podle jeho slov nebyl vývoj tohoto softwaru zastaven. Tým CAM softwaru v Autodesku se údajně z devadesáti procent věnuje práci na aplikačním jádře, které HSMWorks pro SolidWorks sdílí s novým HSM v Inventoru. Zbylých deset procent tvoří specifické nástroje určené pro daný CAD systém.

Zajímavou informací je také to, že se Autodesku údajně podařilo navázat úspěšně spolupráci s jednadvaceti z dvaceti tří původních autorizovaných distributorů HSMWorks. V česku tento software nabízí prodejce SolidWorksu, firma 3E Praha Engineering.

Komentáře