Společnost Tajmac-ZPS oslavila patnáct let od svého založení Zákaznickými dny, které proběhly 23. a 24. dubna ve Zlíně-Malenovicích. Ze setkání se díky vysoké návštěvnosti postupně stává malý strojírenský veletrh.

Zákaznické dny zahájil generální ředitel Michele Tajariol, který nezapřel svůj italský původ kombinovaný s českým humorem. Z jeho slov vyplynulo, že je firma ve zdravé formě, má stále velký počet objednávek, nabírá mladé zaměstnance a vyvíjí nové stroje.

Úvodního slova Zákaznických dnů se ujal spolumajitel a generální ředitel Michele Tajariol
Úvodního slova Zákaznických dnů se ujal spolumajitel a generální ředitel Michele Tajariol

Návštěvníci měli možnost si opět po roce prohlédnout výrobní areál společnosti, shlédnout většinu strojů z výrobního programu a v rámci komentovaných prohlídek se podívat mimo jiné na proces odlévání ve firmě ZPS – Slévárna. Své exponáty, jako každý rok, představily divize CNC, Automaty, Manurhin i projekt Negri Bossi.

Jako každý rok měli návštěvníci jedinečnou příležitost nahlédnout do výrobních prostorů společnosti Tajamac-ZPS
I letos měli návštěvníci jedinečnou příležitost nahlédnout do výrobních prostor společnosti Tajamac-ZPS

Kladně hodnotil výrobní situaci v divizi Manurhin ředitel Tomáš Dederle. Je tomu již devět let, co tato divize vyrobila první dlouhotočný automat a instalovala jej ve Francii. Od té doby bylo vyrobeno celkem 370 strojů, z toho jsou tři skladem. Divize Manurhin vystavovala celkem osm modelů, které jsou součástí výrobního programu. K vidění byla i horká novinka – dlouhotočný automat Manurhin K´MX 816 Clever. Stroj má osm os, tři suporty a dokáže obrábět čtyřmi nástroji současně. První test obrábění na novém stroji proběhl den před Zákaznickými dny. Firma začala přijímat objednávky a první stroj bude instalován ještě letos.

Dlouhotočný automat Manurhin K´MX816 Clever umožňuje obrábět současně až čtyřmi nástroji
Dlouhotočný automat Manurhin K´MX 816 Clever umožňuje obrábět současně až čtyřmi nástroji

Přestože společnost Tajmac-ZPS zaznamenala výpadky při prodeji strojů do Ruska, byl loňský rok v CNC divizi nejlepší za posledních sedm let. K úspěchu přispělo navázání spolupráce s Alžírskem a Indií. Další rozvoj se očekává díky plánované inovaci portálového pětiosého obráběcího centra MCV 1210 a horizontálních frézek.

Souběžně se Zákaznickými dny vystavují i partnerské firmy. Tento rok se akce zúčastnilo celkem 58 vystavovatelů, kteří představili novinky z oblastí řezných nástrojů, procesních kapalin, měřicích přístrojů, CAD/CAM podpory, NC řízení strojů. Všichni vystavovatelé prezentovali produkty a projekty související se strojírenským průmyslem.

Na akci byl připravený celodenní bohatý raut, vědomostní soutěž o věcné ceny a soutěž adrenalinovou jízdu s vícemistrem Evropy v rally Antonínem Tlusťákem. Každý den se pět vylosovaných projelo přímo v areálu firmy v závodním automobilu Škoda Fabia S2000.

Pět vylosovaných se svezlo s Antonínem Tlusťákem, vicemistrem Evropy v rally. O bezpečnost jezdců se staraly dvě mladé asistentky
Pět vylosovaných se svezlo s Antonínem Tlusťákem, vicemistrem Evropy v rally. O bezpečnost jezdců se staraly dvě mladé asistentky

Fotografie: Marek Pagáč

Komentáře