Společnost Schunk učinila významný krok ve vývoji pětiprsté uchopovací ruky SVH. Robotická ruka, která je velikostí, provedením i pohyblivostí velmi podobná lidskému vzoru, se začne vyrábět sériově.

Projekt pětiprsté uchopovací ruky SVH, koncipované pro aplikace servisní robotiky, ukončil vývojovou fázi. Po intenzivním prototypování zařadila společnost Schunk antropomorfní ruku do standardního modulového programu pro mobilní uchopovací systémy. Devět pohonů provádí přes pět prstů různé uchopovací operace. Elastické plochy na předních článcích prstů zajišťují bezpečné držení uchopovaných objektů.

V servisní robotice otevírá 5prstá uchopovací ruka SVH firmy SCHUNK nové možnosti při uchopení a manipulaci. Také umožňuje komunikaci mezi člověkem a robotem pomocí gest. Foto: Shunk
V servisní robotice otevírá pětiprstá uchopovací ruka SVH firmy Schunk nové možnosti při uchopení a manipulaci. Také umožňuje komunikaci mezi člověkem a robotem pomocí gest. Foto: Schunk

Ruka může rovněž provádět četná gesta, čímž lze usnadnit komunikaci mezi člověkem a servisním robotem a zlepšit přijetí v lidském prostředí. Protože je řídicí, regulační a výkonová elektronika kompletně integrována do zápěstí, lze realizovat zvláště kompaktní řešení. Ovládání ruky probíhá volitelně přes Profibus nebo CAN-Bus. Definovanými rozhraními může být ruka připojena k běžným průmyslovým a lehkým robotům. Pro použití v mobilních aplikacích je dodávka energie zajištěna bateriemi s napětím 24 voltů.

Komentáře